Ruutiaisen puutarha - Tilan historia

Tilan historia

Puutarhan alkuaikoina 1990-luvulla haimme vielä suuntaa kokeilemalla kasvilajeja laidasta laitaan. Olimme monen kasvilajin suhteen edellä aikaamme. Viljelimme muun muassa nykyään suosittuja lehtikaalia ja kesäkurpitsaa.

Koska peltoa oli vähän, oli keskityttävä kasvilajeihin, joissa kilpailu oli vähäisempää. Halusimme tuoda markkinoille myös uutuuksia, joita näillä main ei vielä tunnettu. Viljelyn alkuvaiheessa kokeilimme muun muassa chiliä, vesi- ja hunajamelonia, maissia, leikkokukkia, mukulafenkolia, valkosipulia ja retiisiä.

Mansikkaa olemme viljelleet tilan perustamisesta 1987 alkaen. Ensimmäiset mansikkapenkit vedimme vuokratulla harmaalla Fergusonilla vuoden 1987 syksyllä. Omenaa viljelimme 20 vuotta. Yhdessä marjojen kanssa omena osoittautui liian raskaaksi hoidettavaksi, joten siitä oli luovuttava. Tuotimme vuosia myös mansikan ja omenan taimia.

Tärkeimmät vihanneksemme olivat vuosien ajan kesä-, koriste- ja tavallinen kurpitsa sekä avomaan kurkku. Vihannesten tuotannosta luovuimme vähitellen niiden työllistävyyden ja heikon kannattavuuden vuoksi.

 

Tunneleista mansikkaa ja erilaisia vadelmia

Vuonna 2002 rakensimme lämmittämättömiä kevytrakenteisia kausikasvihuoneita, niin sanottuja tunneleita. Kokeilimme niissä aluksi monenlaisia pitkän kasvukauden vaativia marjauutuuksia muun muassa boysenmarjaa ja teivadelmaa. Tunneleiden pääkasveiksi valikoituivat karhunvadelma, varhaismansikka ja -vadelma sekä myöhäinen syysvadelma.

Vuoden 2020 alussa puutarhalla tehtiin sukupolvenvaihdos ja vetovastuu tilasta siirtyi Ellille.

Alusta lähtien tavoitteemme on ollut huippulaadun tuottaminen. Olemme kehittäneet puutarhaamme alusta alkaen. Otamme joka vuosi käyttöön uusia viljelytekniikoita, uusia marja- ja hedelmälajeja sekä niiden lajikkeita. Koska emme ole juurikaan voineet kasvattaa pinta-alojamme, olemme pyrkineet erikoistumaan omiin vahvuuksiimme ja olemaan tehokkaita.

 

 

 

Verkkosivuston valmisti Mari Kokkonen  ¦  mari@marikokkonen.fi